Aleš Eppinger: Při zakládání firmy často podceňujeme situaci. Problémům se dá předcházet

Episode 65,   Sep 20, 2023, 07:00 AM

Víte, který advokát má na golfu nejdelší odpal? My ano. Jeho jméno je Aleš Eppinger, je s ním opravdu zábava a je to navíc host dalšího dílu našeho podcastu Byznys nářez. S Alešem jsme si povídali o advokátní kanceláři, kterou spoluzaložil, svěřenských fondech, i o tom, jak se v Česku rodí firmy. A i když to z výčtu právních témat úplně nevypadá, o humor nebyla nouze.

Aleš nám přiblížil, jak funguje u advokátních kanceláří mezinárodní přesah, a jaká témata ve spojení se zahraničními kolegy nejčastěji pro klienty řeší. A protože život ani byznys není vždy jen růžový, naťukli jsme také otázku sporů mezi společníky a dalších nepřijemných situací, které se můžou v podnikání odrazit. Jedno je jisté – tenhle rozhovor vám, kteří máte firmy, rozhodně nasadí brouka do hlavy. A je to dobře, protože prevence bývá zpravidla levnější a účinnější než hašení požáru. To nám ostatně Aleš originálně vysvětlil na srovnání vzniku nové firmy s narozením dítěte. 

Dalším tématem, kterému jsme se společně věnovali, byly svěřenské fondy. Nástroj, který má v České republice tak trochu pošramocenou reputaci, je podle Aleše skvělým způsobem, jak řešit finance ve firmě, uspořádat majetkové i rodinné vztahy nebo připravit se na předání rodinné firmy další generaci. Aleš jako odborník právě na svěřenské fondy u nás povede 3. října online workshop pro majitele rodinných firem, kde se dozvíte vše, co o tomto nástroji potřebujete vědět. Pokud vás to po poslechu rozhovoru také začalo lákat, podívejte se sem: https://expertniboard21.cz/akce/zajistete-si-stabilni-budoucnost/

V neposlední řadě jsme nevynechali ani zmíněný golf. Zajímalo nás, jestli se na golfu pořád ještě dá udělat dobrý byznys, v čem je tenhle sport pro Aleše tak speciální a jak mu vyšla letošní sezona. A dozvěděly jsme se navíc třeba i to, proč má Aleš občas chuť mlátit holí.