Kunstig intelligens: Sådan 'kopierer' computere din hjerne

Oct 07, 2019, 02:02 PM
‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden*

Jais og Asbjørn bytter analoge hjerner ud med digitale, i en episode hvor Brainstorm ‘brain’er’ kunstig intelligens.

»Hej Siri.« Hej Jais.« »Siri, er du intelligent?« Uanset hvad assistenten i smartphonen selv mener, bliver kunstig intelligenser klogere og klogere, og forskere verden over forsøger at få digitale hjerner til at løse opgaver, som mennesker løser i dag; for eksempel at tale med dig når du ringer til IKEA’s call-center. At køre din bil, når du ikke selv vil. Eller at slå dig i brætspil, når du gerne vil have stryg i en omgang skak. Men hvad har det med hjernen at gøre? Jo, kunstig intelligens bygger på systemer, der er inspireret af den menneskelige hjerne. Sagt med andre ord: forskere 'kopierer' din hjerne, når de laver kunstig intelligens. 

Men hvordan laver man menneskehjernen om til matematik? Hvem vinder Brainstorm’s ‘intelligens-battle’, ‘Man vs. machine’? Og bliver hjerneforskere i fremtiden erstattet af robotter? Det og meget andet får du svar på i denne udgave af Brainstorm.

Medvirkende: 
  • Ole Winther, professor på DTU COMPUTE og professor MSO ved Biologisk Institut på Københavns Universitet
  • Kasper Støy, professor på IT Universitetet

Er du mellem 18 og 31 år, og vil du gerne bidrage til et universitets-speciale om Brainstorm? Hiv fat  i Anette fra Brainstorm-redaktionen på anl@videnskab.dk

Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk

Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her

Værter:
  • Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk  
  • Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk

Produktion: Jais Baggestrøm Koch, Rikke Simone Jørgensen

Musik: Jais Baggestrøm Koch

Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch

*Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.