Mavefornemmelser: Lær alt om hjernens skjulte ‘ø’, der kobler maven med bevidstheden

Oct 14, 2019, 06:00 AM
‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden*

I denne episode sejler Brainstorm på efterårs-cruise og besøger hjernens eksotiske ø insula.

Du kender det: en hyggelig middag hos en ven er slut, og du hopper på cyklen og vender næsen hjemad. Du kan vælge mellem to veje. Den ene er hurtigst men går igennem en menneskeforladt park. Den anden vej er længere, men til gengæld går den igennem en hyggelig gade i byen, hvor gadelamperne er tændt. Ingen af vejene er farlige, men en følelse i kroppen får dig til at vælge den sidste vej. Den ‘mavefornemmelse’ skabes i hjerneområdet insula.

Insula betyder ø på latin, og den har i mange år været en uudforsket og gådefuld hjerneregion, som forskere har haft svært ved at undersøge i dybden. Langsomt men sikkert bliver vi dog klogere og klogere på insula-lappen, og forskning viser, at den står for at skabe bevidsthed om, hvad der foregår i kroppens indre: føles mavesækken tom? Er blæren fyldt? Slår hjertet hurtigere normalt? Følelsen, af hvad der sker i kroppen, bruger vi også, når en ‘mavefornemmelse’ fortæller os, at vi skal vælge den ene rute hjem fremfor den anden. 

Men hvor i hjernen ligger denne hjerne-ø? Hvorfor har forskere svært ved at undersøge regionen? Og hvorfor er det vigtigt, at vi husker at bruge vores insula? Det og meget andet får du svar på i denne efterårs-special, hvor Asbjørn og Jais også anbefaler dokumentarer, podcasts og bornholmske røgerier, du kan bruge tid på i din efterårsferie. 

Medvirkende: 

  • Mark Schram Christensen, lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet

Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk

Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her

Værter:
  • Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk  
  • Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk

Produktion: Jais Baggestrøm Koch, Rikke Simone Jørgensen

Musik: Jais Baggestrøm Koch

Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch

*Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.