Libor Mertl | Proč by každá (i malá) firma měla mít svůj advisory board

Episode 40,   May 17, 2022, 01:45 AM

„Správní rada je parťák ředitele. Ten je na spoustu rozhodnutí sám. Správní rada mu diskuzí v rozhodnutí pomáhá. Zároveň ho ale kontroluje, nastavuje mu zrcadlo a důležitá rozhodnutí schvaluje.“

Libor Mertl založil se svými společníky hned v devadesátkách společnost ComAp. Kluci, kteří skončili studium kybernetiky v roce 1989, se hned po sametové revoluci pustili do podnikání. Jediné, co věděli bylo, že je baví elektronika a že to fakt umí.

A tak chodili po firmách a ptali se. Ptali se, jestli nepotřebují něco řídit. Kladnou odpověď dostali od ČKD. Máme tady velký motor, vyrábí elektriku a teplo a potřebujeme řídící systém. Dodali. A poptávali dál. Vybudovali firmu od nuly až po miliardový byznys. Společnost ComAp je světovou jedničkou na trhu řízení zdrojů energií. Jednoduše řečeno automatizace a technologie řízení decentralizovaných výrob elektrické energie. Velmi úzký B2B trh.

Libor sedí ve firmě už přes 30 let. Jen měnil židle. Od zakladatele přes CEO, až po člena správní rady. Včas si uvědomil, že firmu brzdí, že se blíží svým limitům posouvat firmu dál, a tak předal otěže. Najal nového CEO a přešel do správní rady. Firmu nějaký čas ani nenavštěvoval. Teď jsou správní rady jeho koníčkem a radí firmám, jak je zavádět.

V Zážehu probereme, jaké jsou limity českých ředitelů a ředitelek, a proč a jak hledali pro ComAp v zahraničí. Dál se taky ptám ...

🔸 Co vedlo k založení správní rady?
🔸 Jaké je to opustit exekutivní funkci?
🔸 Jaké jsou výhody role advisory boardu pro malé a střední firmy?
🔸 Kdy neformální advisory board změnit ve formální správní radu?
🔸 Jak ve správní radě prosazovat majitelské zájmy?

Jako vždy, i tady máme bonus. Mrkněte na www.martinhurych.com/zazeh
Tamtéž najdete i další epizody, rovněž včetně bonusů.