Vratislav Kalenda | Jak vést lidi k zodpovědnosti

Episode 48,   Jul 12, 2022, 01:45 AM

„Koukejte na tyrkysové principy z více úhlů pohledu. Není to dogma. Některé principy jdou proti prosperitě firmy. Firma se musí rozvíjet nejenom kulturně, ale i v exekuci, obchodu či marketingu. Tvářit se, že tyhle věci nejsou, je velká chyba.“

Tak to vidí Vratislav Kalenda, zakladatel a frontman společnosti Applifting, největší tyrkysové softwarové firmy.

V Appliftingu začínali jako garážová firma. Pizza a programování. Parta kamarádů, která šla do podnikání s tím, že budou dělat, co je baví. A razili kulturu svobody a společné hodnoty. Management byl pro ně skoro sprosté slovo. Chtěli hodnotovou firmu. Teď už vidí management jinak. Vratislav začal razit tyrkysové principy firmy, ještě když nevěděl, co to znamená.

Applifting je softwarová společnost, která navrhuje a tvoří aplikace. Razí plochou strukturu společnosti, bez klasických manažerů. Každý ví o platech ostatních, každý zná zůstatek firmy na účtech. Všichni se podílí na rozhodování. Kdokoli může přijít s nápadem a nechá si ho schválit kolegy. Zastávají rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Věnují se dobrým skutkům a jsou za to placeni. Nemají board, ale radu starších, jedinou autoritu, která Appliftingu vládne. Tam je majitel společnosti a kolegové, kteří jsou vybráni volbou. To je tyrkysová společnost.

Vratislav je vzor spousty ajťáků a vyznavačů svobody práce, proto jsme společně řešili otázky tyrkysové společnosti:

🔸 Jak vybízet a vést lidi k odpovědnosti?
🔸 Jak tyrkysová organizace funguje v momentech ohrožení?
🔸 Co je a jak funguje tribalizace firmy?
🔸 Jak funguje a proč existuje mechanismus odmítání zakázek?
🔸 Jak řešit rovnováhu mezi potřebou zakázek a potřebou nových zaměstnanců?

Pokud Vás epizoda zaujala, další epizody včetně bonusů naleznete na www.martinhurych.com/zazeh.