Luděk Cigánek | Jak zažehnout inovace ve výrobě

Episode 115,   Oct 31, 2023, 02:00 AM

"Mějte lidi vždy na prvním místě. Bez nich totiž není co zlepšovat. Proto se k nim chovejte s respektem a vtáhněte je co nejvíce do děje."

Říká se o nás, že jsme filištíni. Že dokážeme vybruslit z nejrůznějších situací. Že si pomůžeme. Že jsme kreativní. A vlastně děsně inovativní. Slýchával jsem to v korporátu, slýchám to i dnes od svých klientů, kteří třeba dodávají do nadnárodních korporací.
 
Jenže podle mě neumíme tuhle naši skvělou vlastnost využít naplno. Jsme totiž mnohdy nedůslední. Inovační nápady, které dostaneme sami, nebo od vlastních lidí, neumíme efektivně přetavit v realitu. Kdo nikdy nepodal zlepšovací návrh, o kterém se už nic nedozvěděl ohledně jeho zpracování, ať hodí kamenem.

Naštěstí jsou tu lidi a firmy, kterým to fuk není. A snaží se inovacím ve firmách umést cestičku. Právě třeba nastavením procesů tak, aby administrace inovačních nápadů a kontinuální informování všech zainteresovaných o aktuálním stavu byly co možná nejrychlejší a nejpříjemnější.

K takovým patří i Luděk Cigánek, CEO společnosti Ennvea. Proto jsem si ho pozval do studia, abychom jeho přístup k problému probrali detailněji. Co jsme diskutovali?

🔸Jak moc jsou Češi inovativní?
🔸Jak nezabít inovační aktivitu vlastních lidí?
🔸Jaké jsou motivace lidí ve výrobě?
🔸Jak prioritizovat sesbírané nápady?
🔸Jak sběr inovačních myšlenek udělat jednoduché?

Zásadní doporučení z dílu jsme shrnuli i v bonusu „Jak utvářet kulturu neustálého zlepšování a inovací“. Najdete ho na www.martinhurych.com/zazeh, stejně jako všechny další díly.